
Fijn wonen in een centrale woonwijk.
Het Trainingshuis Almere is middenin een woonwijk gelegen. Hier wonen in totaal 11 bewoners met een gemiddelde leeftijd van 18 t/m 30 jaar. Pi-groep staat voor persoonlijke impulsen in zorg. Binnen de woongroep wordt dit als rode draad gebruikt in de dagelijkse begeleiding. Ons streven is dan ook om de woongroep te laten voelen als een veilige plek waar jij kan werken aan persoonlijke doelen op weg naar meer zelfstandigheid.
De herstelvisie vanuit de Individuele Rehabilitatie Benadering is voelbaar in de begeleiding die geboden wordt. Pi-groep staat voor een persoonlijke benadering en richt zich op het dagelijks functioneren, je activiteiten en participatie. Zo wordt er een passend zorgaanbod geboden vanuit een integrale aanpak waarin je eigen wensen leidend zijn.
Het trainingshuis biedt 24-uurs zorg. De begeleiding draagt bij aan het neerzetten van een positief leefklimaat. Denk hierbij aan het neerzetten van de dagelijkse structuur en het neerzetten van een goede sfeer op de groep. De begeleiding heeft aandacht voor de groepsdynamiek maar ook voor elk individu binnen de groep. Er wordt ondersteuning geboden in het proces naar meer zelfstandigheid door naast jou te staan. Je hebt zelf de regie in jouw proces.
Samen met je persoonlijk begeleider en zorgcoach maak je een begeleidingsplan op maat. Je geeft zelf richting aan het opstellen van jouw doelen. Een tool die wij hiervoor gebruiken is de Zelfredzaamheidsmatrix. Elke bewoner heeft op de woongroep een eigen routine. Zo is de één bezig om een opleiding te volgen, de ander gaat naar werk of dagbesteding. Het hebben van zinvolle dagbesteding vinden wij erg belangrijk, dit draagt bij een gezonde structuur in je leven. Naast ieder zijn eigen routine vinden wij het belangrijk om ook tijd met elkaar dood te brengen, denk hierbij aan de gezamenlijke maaltijden.
Naast woonbegeleiding organiseert Pi-groep ook andere activiteiten in de groepswoning. Deze activiteiten zijn bijvoorbeeld gericht op het aangaan van sociale contacten, het leren koken en bewustwording op het gebied van een gezonde leefstijl.
De woongroep zijn 4 schakelwoningen aan elkaar. Beneden zijn 2 vergelijkbare woonkamers met een eigen zithoek, eettafel en keuken. Er zijn beneden 2 losse toiletten. Voor activiteiten is er een aparte kamer met een tafel waar ruimte is voor het spelen van een spelletje of een plek waar je je creativiteit tot uiting kan brengen. Er is een grote gezamenlijke tuin aanwezig.
Boven bevinden zich de individuele slaapkamers waar 3 gezamenlijke badkamers aanwezig zijn inclusief toilet. Je krijgt een sleutel van de badkamer die aan jou is toegewezen. Er is een aparte ruimte met wasmachines en drogers aanwezig.
Er wordt van iedereen verwacht mee te helpen in het draaiende houden van het huishouden. Je zal wekelijks huishoudelijke taken uitvoeren zoals koken, boodschappen doen en schoonmaken. In het wekelijkse bewonersoverleg worden hier afspraken over gemaakt.
Beschut wonen
De doorstroomwoning is gevestigd op de Distelweg 19, een hoekhuis gelegen in de Kruidenwijk. Beschut wonen is een ondersteuningsprofiel van beschermd wonen en is als tussenstap bedoeld naar zelfstandig wonen. De woning is twee straten gelegen van de hoofdlocatie waar 24-uurs zorg wordt geboden. Het is een beschutte woonomgeving met een combinatie van toezicht op vaste momenten en de begeleiding vanuit het trainingshuis om op terug te vallen indien nodig.
Op deze locatie woon je in een huis met 3 bewoners onder één dak. Er wordt van jullie verwacht gezamenlijk het huishouden vorm te geven. Je krijgt leefgeld om je eigen boodschappen van te doen. Het doel is om een context neer te zetten waarbij zelfstandig wonen wordt nagebootst. Je hebt een persoonlijk begeleider die wekelijks tijd met jou doorbrengt en aandacht heeft voor je persoonlijke ontwikkeling. Naast de persoonlijke begeleiding kan je gebruik maken van de groepsactiviteiten die plaatsvinden in het trainingshuis.
© 2021 Pi-groep